vrijdag 12 januari 2018

Restauratie van achteras en differentieel deel 2.

Na het laswerk aan het frame beginnen de feestdagen en moet ik ook steeds werken. Begin januari gaan we naar Parijs gevolgd door cursus dus kom ik weken niet toe aan de Jeep.

Tijdens de interne cursus kijk ik s avonds op mijn kamer in Ossendrecht nog een keer naar de filmpjes van Metalshaper en Kaiser Willys. Donderdag na het examen (geslaagd :-) rijd ik van Ossendrecht 250km naar Nijverdal om extra onderdelen te halen en daarna begin ik.
Allereerst maak ik het kroonwiel af. Het oude kroontandwiel heb ik verwijderd en vervangen voor een nieuw exemplaar omdat de tanden ingesleten zijn. Het is pas echt goed te zien wanneer je het nieuwe tandwiel naast het oude legt.




Ik let er speciaal op dat het nieuwe tandwiel net zoveel tanden heeft als het oude. Als er verschil zit in het  tandwiel in het voorste differentieel en het tandwiel in het achterste krijg je een verkeerde overbrenging en vliegen de tanden je in no time om je oren. Gelukkig staan er nummers in de tandwielen want Joop Staman telt er meer dan ik :-)



Omdat ik geen pers heb moet ik het nieuwe tandwiel heel voorzichtig aantrekken door de oude bouten kruiselings, over en weer, een heel klein stukje aan te trekken. Als ik bijna klaar ben, als het tandwiel bijna op zijn plek zit, breekt 1 van de oude bouten en kan ik opnieuw beginnen. Gelukkig heb ik bij Staman een paar extra bouten gehaald. 


Als het kroonwiel goed vastzit moet ik het nieuwe lager tegen het tandwiel van het pinionwiel aan slaan. Dat moet voorzichtig want als ik verkeerd sla is mijn nieuwe lager van 30 euro aan gort.
Ik haal het pinionwiel uit de vriezer waar het 5 dagen heeft gelegen. Al is het maar 0,001mm gekrompen, dat kan precies genoeg zijn.
De eerste centimeters gaan moeizaam maar het gaat. Er zit beweging in. Ik gebruik de oude afstandsring als klos om met de beitel en een moker het lager vast te slaan.
De laatste 4 mm zit het lager echter muur en muurvast. De oude afstandsring is helemaal kapot geslagen en het is een wonder dat het lager nog heel is. Ik baal als een stekker dat het niet wil.

                                                                          4 mm

                                                                   kapot gelagen ring

De volgende dag haal ik bij een speciaalzaak een stuk stalen gaspijp van 4cm doornede en 20cm lang. Dat schuif ik over de as van het pinionwiel. Nu kan ik het lager volledig recht naar beneden slaan. Met 5 doffe harde klappen zit het lager uiteindelijk op zijn plek.

Joop, Chris, Metalshaper en een paar anderen op Youtube, waarschuwen me dat je minimaal 4 en soms wel 10 pogingen moet doen voor het pinionwiel goed in het differentieel zit. Dat betekent dat je het buitenste lager misschien wel 10 keer van de as moet slaan en dat gaat ie vast niet overleven. Met de Dremel en schuurpasta schuur ik de as miniscuul bij, zodanig dat het buitenste lager redelijk makkelijk op de as glijdt. Dat zal schelen wanneer ik het 10x moet demonteren.




Nu wordt het technisch maar ik heb de filmpjes vaak genoeg gezien. Op mijn oude Pinionwiel stond +2. Dat betekent dat de bolle tandwielen 0,002 inch te hoog in het differentieel steken en dus teveel tegen het kroonwiel aan drukken. Op mijn nieuwe pinionwiel staat -8 en dat betekent dat het 0,008 inch te laag is. Ik moet dat tandwiel dus omhoog drukken met shimms. 


Ik voeg zoveel shimms toe dat ik het hele zaakje 0,072 inch optil. Ik plaats vervolgens het Pinionwiel in het diffrentieel en draai de yoke vast zonder oliekeringen. Het zaakje loopt supersoepel. Maar dat is niet gek zonder keringen. 
Ik kijk eens goed naar de tandwielen. Het lijkt gewoon goed te zitten maar dat kan eigenlijk niet tijdens de eerste poging.
       
Ik smeer een aantal tanden in met gele plakaatverf die ik bij Gerard Intertoys in Harlingen haal. Ik weet namelijk uit de manuals en van Metalshaper dat je aan het slijtpatroon in de tanden kunt zien of de tanden van Pinionwiel en kroonwiel goed in elkaar passen. 

                                                             screenshot Youtube van slijtpatroon



                                                                    Ingesmeerd

Ik haal, net zoals Metalshaper dat doet, het kroonwiel een paar keer heen en weer. 
Het resultaat is volgens mij goed. Zowel aan de voor- als achterzijde van iedere tand is de verf over vrijwel de gehele oppervlakte van de tand weggedrukt. 



Tja, wat nu? Bij de allereerste poging zit het geheel gewoon goed. Ook de ruimte in het Pinionwiel wanneer je het kroonwiel vasthoudt is goed ( 1-2mm)  Ik heb het natuurlijk makkelijk want de lagers van het kroonwiel, inclusief de shimms die echter de lagers zitten, heb ik niet vervangen. Niet alleen omdat ze er goed uitzagen en Joop en Metalshaper zeggen dat je goeie dingen niet moet vervangen maar ook omdat 1 lager 45 euro kost. Ik vraag via de mail Chris om raad.
Hij heeft het op dezelfde manier als ik gedaan en weet ook niet helemaal zeker of alles goed zit. Daar kom je pas achter als je gaat rijden. 
Ik hak de knoop door. Het zit goed!

Nu kan ik het pinionwiel definitief vastzetten met oliekeringen. Ik snap er echter geen zak van. Volgens de tekening uit 1942 zit er enkel 1 kering tussen Yoke en buitenste lager. Toch heb ik een oliering verwijderd tijdens de demontage. Ook heb ik ergens gelezen dat er nog een papieren pakking achter de oliekering zit.
Ik kijk nog eens in andere manuals. Dan zie ik in manual TM 9-1803B van 1944 een tekening van het VOORSTE differentieel. Daar staan die ring en pakkig wel op. Nu snap ik het!

Zoals Jeepfan42, Chris, mijn oude, helaas ook al overleden Nekafvriend mij ooit als tip gaf, leg ik de papieren pakking een paar uur in de Lijnolie. Lijnolie houdt de pakking soepel en nat terwijl het de differentieelolie wegduwt en daardoor in het differentieel houdt. (Lijnolie staat trouwens in het biologische vakje in de supermarkt)


Daarna gaat het snel, Ik monteer de ring,
en de pakking

En daarna, met hulp van de griptang en een grote dopsleutel de yoke nadat ik eerst een nieuwe oliekering heb geplaatst.

vervolgens monteer ik het kroonwiel nadat ik net zoals in het pinionwiel, de lagers helemaal vol smeer met kogellagervet.

Nu moet ik de beugels waarmee het kroonwiel vast zat, op exact dezelfde wijze monteren als ik ze gedemonteerd heb. Gelukkig heb ik foto's. Chris heeft me aangeraden de gaten waar de bouten in komen in te smeren met vloeibare pakking omdat ze daar kunnen gaan lekken. Daar snap ik niks van want die gaten zijn dicht. Als ik echter met de achterkant van een penseel in de gaten druk blijkt dat ze vol zitten met opgedroogd vuil en wel degelijk open zijn. (Op de foto kun je zien dat het licht er vanaf de onderzijde doorheen schijnt.


Ik spuit vloeibare pakking rond elk gat en monteer daarna de beugels. Hierna ben ik klaar.
Zit het goed? Ik weet het niet. Het lijkt van wel. Ik kan de yoke met moeite met de hand draaien. Dat komt door het lagervet maar vooral door de nieuwe oliekering. Kost het teveel moeite? Of te weinig? Ik weet het niet. Ik zie of beter gezegd, hoor het komend najaar wel wanneer ik ga proefrijden.


S'avonds maak ik het deksel en de bouten van het deksel schoon. De olieplug zit zo verschrikkelijk muurvast dat ik die enkel met een moordenaar los krijg. Ik denk niet dat de olie de afgelopen 76 jaar vervangen is. De grote pakking ligt vanacht in de lijnolie. Die zet ik er morgen op. 
Het schijnt morgen goed weer te worden. Dan ga ik de hele as stralen en in de anti-roest zetten. Daarna begin ik met de remmen. 






       
   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten