dinsdag 26 februari 2013

Het raam (deel 2)

Het gaat GOED. De afgelopen week heb ik stukje bij beetje eerst de achterkant en daarna de voorkant van het raam gerestaureerd. Ik ben, nadat ik de rubbers had gerepareerd, verder gegaan met de binnenzijde van het raam. Dat betekende weer een avond ontroesten en schuren en daarna, laag voor laag, nieuwe verf.
Dat viel nog niet mee. Het is hartstikke koud in de garage en hoewel de straalkachel de hele dag staat te loeien droogt de verf voor geen meter, dus zodra de spullen niet meer plakken breng ik ze naar de woonkamer.
Als de losse delen droog zijn breng ik bij de steunen aan de voorzijde nieuw canvas aan. Voor de luchtpijpen van de ruitenwissers maak ik zelf nieuwe beugeltjes en ik verwijder de stukjes huis-tuin-en-keuken slang en vervang die voor originele luchtslang.

Daarna plak ik de achterzijde van het raam heel zorgvuldig af. Ik wil geen verf op de raamrubbers maar wel op alle metalen delen rondom die rubbers.
De onderzijde van de binnenkant is zwaar gedeukt, onder andere door het laswerk wat er op is uitgevoerd. Dat valt niet op maar geeft mij wel de gelegenheid met plamuur te oefenen. De diepste gaten doe ik met Alabastine polyester plamuur en ik werk de oneffenheden af met autoplamuur. Dat werkt perfect. Het is goed dat ik dat weet omdat ik komende lente het zwaar beschadigde dashboard moet restaureren. (om nog te zwijgen van de body die vol met laswerk zit)

Na 2 avonden en 5 lagen spuitverf kan het raam voorzichtig naar de woonkamer om uit te harden. (mijn lief klaagt niet :-)
Voor ik met de voorzijde bezig ga breng ik eerst alle losse delen, inclusief de ruitenwissers weer aan. Dat doe ik bewust omdat ik het raam plat neer moet leggen en de verf aan de voorzijde dus nog niet kan beschadigen.
Het staat allemaal hartstikke mooi en het raam ziet er perfect uit. Stom dat ik daar geen foto van heb maar als het raam komend weekend op de Nekaf wordt geplaatst maak ik nog wel een aantal detailfoto's.

Daarna plak ik de voorzijde van het raam op dezelfde manier af en breng ook daar 5 lagen verf op aan.


Daarna gaat het raam weer retour droogkamer ;-)
Nu ik toch zo lekker aan het spuiten ben besluit ik om het zwarte vlak met de letters NL aan de onderzijde van het raam aan te brengen. Die details wilde ik eigenlijk pas doen als de hele auto klaar was maar ik heb de boel nu mooi afgeplakt en de losse delen nog niet aangebracht.
Ik had al verteld dat ik de auto wil opknappen naar de stijl van de jaren 50. Dat betekent GEEN stickers maar verf.
Bij de Gamma kan ik alleen mat-zwarte verf kopen in een blik van 2,5 liter van 25 euro. Dat is zonde want ik heb maar een heel klein beetje nodig. Ik besluit zijdeglans te kopen. Gelukkig test ik dat eerst even uit op een los stuk metaal. Geen gezicht bij het matte groen. Dan herinner ik mij de Humbrol en Revell verf van mijn bouwmodellen. De soort op oliebasis daarvan is ook geschikt voor metaal. Kosten: 1,50 eu per potje.
Na bestudering van foto's op Google afbeeldingen weet ik hoe ik het zwarte vlak met de witte letters moet aanbrengen. De witte letters zitten dus NIET in het midden.
Ik kan nergens sjablonen vinden van de juiste afmeting en het juiste lettertype dus aan de hand van de stickers die ik van de vorige eigenaar had gekregen maak ik zelf maar sjablonen.
Die wilde ik dus, net als vroeger gebeurde, tamponneren op het zwarte vlak. Gelukkig heb ik dat ook even geoefend want sjablonen van karton geven niet echt een strak resultaat.
Bij de kantoorboekhandel koop ik een vel doorzichtig plastic en snijd daar de letters uit. Weer oefen ik een avond met tamponneren en weer is het resultaat zwaar K..
Het lukt me niet om de letters strak op de ondergrond te krijgen. De verf loopt onder het sjabloon. Niet overal maar op zoveel plekken dat ik wel kan janken.
Er blijft me niets anders over de de verfspuit weer tevoorschijn te halen en laagje voor laagje de witte verf op het zwart te nevelen.
Hoe het resultaat is weet ik niet want ik schrijf dit terwijl ik zit te wachten tot er een laag droog is.
Zaterdag zet ik het raam weer op de Nekaf. Ik ben benieuwd hoe het geheel staat. (en of de ruitenwissers het doen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten